
За даними ВООЗ, 16млн. (1,0%) DALY і 1,7млн. (2,8%) смертей у всьому світі пов’язані з низьким споживанням фруктів та овочів. Дієта багата овочами та фруктами позитивно впливає на нормалізацію рівня цукру в крові, ваги, приводить до зниження рівнів артеріального тиску, знижає ризики серцево-судинних захворювань та інсульту, проблем з очима і травленням, розвитку деяких видів раку. Тому, вчені рекомендують вживати 5 порцій (400г) овочів та фруктів на добу за винятком картоплі, солодкої картоплі, та інших крохмалистих коренів.
Свіжі фрукти, овочі, зелень – джерело різних вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Але важливо пам’ятати, що сирі фрукти та овочі можуть бути забруднені хімічними речовинами, яйцями гельмінтів та шкідливими мікроорганізмами, що можуть спричинити захворювання у Вас і членів Вашої родини (наприклад, сальмонела, кишкова паличка, лістерія, тощо). За даними FDA (Food and Drag Administration; Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та ліків, США), майже 48 млн людей щорічно хворіють на різні кишкові інфекції через немиті або погано промиті овочі, фрукти, зелень і ягоди.
Щоб насолоджуватися сирими фруктами та овочами, з метою зниження ризику гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь та Ви повинні додержуватись наступних правил:
І.У магазині або на ринку:
- вибирайте фрукти та овочі без подряпин і пошкоджень;
- якщо Ви купуєте попередньо нарізані фрукти та овочі, вибирайте тільки ті, що зберігаються в холодильнику або на льоду;
- складаючи фрукти та овочі у кошик для покупок і в пакети з продуктами відокремлюйте їх від сирого м’яса, птиця, морепродуктів.
ІІ.Вдома:
- мийте руки протягом 20 секунд теплою водою з милом до та після приготування свіжих продуктів;
- до та після приготування фруктів та овочів мийте кухонне обладнання та поверхні для приготування їжі, включаючи обробні дошки та стільниці;
- якщо на упаковці фруктів або овочів не вказано, що їх було вимито, необхідно перед їх вживанням, нарізанням або приготуванням:
- акуратно протріть їх під проточною водою, навіть якщо Ви не плануєте їсти їх шкірку (мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів і овочів, коли Ви їх розрізатимете);
- не рекомендується мити фрукти та овочі милом, мийним засобом або засобами для миття комерційних продуктів, не використовуйте відбілюючі розчини або інші засоби для дезінфекції фруктів і овочів;
- перед приготуванням або вживанням необхідно зрізати у них будь-які подряпані або побиті ділянки (мікробам легше потрапити у фрукти та овочі, якщо шкірка подряпана або побита);
- позбавтеся від порваного або пошкодженого листя, позбудьтеся зовнішнього листя капусти та качанів салату (на них накопичується більше бруду та мікробів);
- використовуйте чисту овочеву щітку для чищення твердих продуктів, таких як дині та огірки;
- після миття висушіть фрукти або овочі чистою тканиною або паперовим рушником.
- зберігайте фрукти та овочі окремо від сирих продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, птиця та морепродукти;
- після того, як Ви порізали, почистили або приготувалифрукти та овочі, можна їх зберігати в холодильнику не більше 2 годин (або 1 години, якщо вони піддавалися температурі вище 32,2°, наприклад у машині на сонці чи під час пікніка), охолодить їх до 4,4°С або нижче в чистому контейнері.