Інформуємо вас, що епідемічна ситуація із захворюваності на коронавірусну хворобу (COVID-19) на території Одеської області на сьогодні значно ускладнилась.

Спостерігається різке зростання захворюваності і тенденція до зростання зберігається.

 Тільки за останній тиждень захворюваність зросла на 35%, лабораторно підтверджено майже 6 тисяч випадків проти 3900 на попередньому тижні.

 Зростання відбувається, як серед дітей, так і серед дорослого населення відповідно на 35 та 40%.

 Турбує той факт, що не дивлячись на введення з 15 березня дистанційного навчання в загальноосвітніх закладах, захворюваність серед школярів продовжує зростати.

Що стосується дорослих, то найбільш активне зростання відбувається у вікових групах  50-64 роки (на 47%) та 65 років і старше (на 45%). Однак, необхідно відмітити, що активізувалась захворюваність і серед молодшого населення – 30-49 років  (ріст на 39%) та 18-29 (на 35%).

Середньодобова реєстрація лабораторно підтверджених випадків захворювання зросла у 2 рази. Якщо за весь попередній тиждень ми щодоби реєстрували 556 випадків, то зараз біля  тисячі.

        З початку епідемії в області зареєстровано 98249 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, а це означає, що перехворів кожний 24 житель області. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 4146,6 та перевищив показник по країні на 1,2%.

         Реєструється групова захворюваність у різних сферах життєдіяльності, насамперед в  закладах охорони здоров’я усіх форм власності, навчально-виховних  закладах, органах влади, правоохоронних органах, установах, організаціях, тощо.

         Значно зріс і рівень госпіталізації хворих, що свідчить про зростання важких форм перебігу захворювання переважно через несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою. Середня завантаженість ліжок, виділених під госпіталізацію хворих та підозрілих на СОVID-19, складає 62%.

         На цьому фоні спостерігається високий рівень смертності – 68 на 100 тисяч населення, при цьому середній вік осіб, що померли складає 60 років. Нажаль помирають і медичні працівники. Вчора ми зареєстрували два летальних випадки, а всього їх вже 34. 

         Динаміка зростання захворюваності спостерігається на більшості адміністративних територій, окрім Миколаївського, Окнянського, Ренійського, Савранського, Роздільнянського, Саратського, Ширяївського районів.

       Особливо турбує значний ріст захворюваності за останній тиждень у містах Одеса, Чорноморськ, Ізмаїл, Подільськ та Біляївському, Любашівському, Ізмаїльському, Березівському, Лиманському, Овідіопольському районах області.

       За даними критеріїв оцінки епідемічної небезпеки, визначених на державному рівні на підставі щоденного моніторингу захворюваності, вірусологічних досліджень, Одеська область по двом критеріям (коефіцієнт виявлення випадків інфікування методом ПЛР та кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19) вже перевищила цільовий показник та відповідає «червоному» рівню.

         Інші показники епідемічної небезпеки теж наближаються до цільових показників. Так  станом на 22 березня 2021 року

– рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію складає 95,4% від епідпорогу (критерій менше 100%);

кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 складає 69,1% (критерій понад 60%);

– коефіцієнт виявлення випадків інфікування методом ПЛР – 22,1% (критерій понад 20%);

– зростання загальної кількості госпіталізацій – 21,7% (критерій понад 50%).

– завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, що лікують пацієнтів на COVID-19, складає 56,6% (критерій понад 60%);

– кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тестами на визначення антигену до COVID-19 на 100 тис. населення  складає 1142 (критерій менш як 300).

        За даними МОЗ України чергова хвиля захворюваності на СОVID-19, яка спостерігається практично у всіх регіонах, може бути викликана циркуляцією мутованого штаму Британського походження (В 1.1.7).

       Так, Державною установою «Інститут епідеміології та інфекційних хворобі ім. Л.В. Громашевського НАМН України» з початку березня було повідомлено про виділення на території Івано-Франківської області штаму коронавірусу, що належить до Британського варіанту.

       В середині  березня циркуляцію даного штаму ще було підтверджено у Винницькій та Закарпатській областях. Крім того, в Україні (в Луганській та Львівській областях) виділено два видозмінених штами коронавірусу, у яких немає співпадінь з раніше виявленими зразками вірусів. Фактично на сьогодні в Україні циркулює 21 штам та 8 мутованих. Тобто вірус набув нових властивостей, окрім тих, які були йому раніше притаманні.            

       Нові штами вірогідно змінили і клінічну картину захворювання. Захворювання починається як звичайна гостра респіраторна вірусна інфекція, однак через 2-3 дні  рентген показує вже пневмонію, температуру до високих цифр, починаються хрипи та задуха.

      Ми бачимо швидке розповсюдження інфекції, зменшення інкубаційного періоду до 1-3 днів, у 3 рази більшу заразність, зменшення питомої ваги легких форм захворювання та високу смертність.

      Тепер хвороба схоже сильніше уражує більш молоде населення, зокрема дітей молодшого віку.

       За останній час збільшилась кількість і повторних випадків захворювання з інтервалом від 3-х до 8-ми місяців. За даними епідрозслідувань на сьогодні ми їх зареєстрували вже до 60 випадків.   

       Коронавірусна хвороба – гостра респіраторна вірусна інфекція з повітряно-крапельним шляхом передачі. І це одна із причин росту захворюваності. Закономірно, що в період підвищення захворюваності на грип та ГРВІ, зростає і захворюваність на СОVID-19.

          В таких умовах дуже важливе дотримання умов самоізоляції хворими на СОVID-19 та контактними особами, карантинних та обмежувальних протиепідемічних заходів населенням.

        На сьогодні, з урахуванням епідемічної ситуації, ми продовжуємо збільшувати кількість тестувань. За останній тиждень їх проведено майже 17 тисяч проти 15,8 тисяч на попередньому тижні, тобто загальна кількість тестувань методом ПЛР зросла на 7%.

        Одночасно зростає кількість тестувань швидкими тестами на визначення антигену в лікувально-профілактичних закладах. За минулий тиждень проведено понад 7 з половиною тисяч тестувань, що на 31% більше ніж за минулий тиждень (5,2 тисячі).   

         Наша лабораторія забезпечена наборами для ПЛР-діагностики, має їх півторамісячний запас і готова до роботи в умовах зростання захворюваності. Тестування для населення здійснюється на безкоштовній основі для певних контингентів, що визначені галузевим наказом МОЗ України.

          Враховуючи напружену епідемічну ситуацію з  коронавірусної хвороби в області, для стримування епідемічного процесу, мною, як головним державним санітарним лікарем, було направлено подання на голову обласної державної адміністрації та Одеському міському голові щодо введення на підконтрольних адміністративних територіях  жорстких карантинних протиепідемічних заходів, які не суперечать критеріям зонування за епіднебезпекою.

          Сьогодні вже відбулось засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому, відповідно до  критеріїв оцінки епідемічної небезпеки, визначених на державному рівні, прийнято рішення  щодо введення з 23 березня на території Одеської області карантинних протиепідемічних заходів, що відповідають «червоному» рівню епіднебезпеки.

          Я не буду їх перераховувати всі, вони вам відомі з минулого року. Основні це заборона проведення всіх масових  заходів,  відвідування закладів освіти,  громадського харчування, проведення планової госпіталізації, крім невідкладних та термінових заходів з госпіталізації, робота громадського транспорту та інші.

         Боротьба з коронавірусом ускладнюється підключенням до циркуляції сезонних респіраторних вірусів та вірусів грипу. На цьому тижні наша лабораторія вже підтвердила вірус грипу А не субтипований. Для подальшого типування зразок буде направлено до референс-лабораторії м.Києва.

          Досвіду лікування пацієнтів, які одночасно заразилися і грипом, і COVID-19 немає. Але надійним ефективним заходом залишається специфічна профілактика, тобто вакцинація, яка триватиме і в умовах підвищеного рівня захворюваності.

          Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні розпочався другий етап вакцинації проти COVID-19. За ним передбачається, що щеплення зможуть отримати медичні та соціальні працівники, а також люди похилого віку. Окрім мобільних бригад щеплення будуть проводитись на базі  стаціонарних пунктів щеплення. На сьогодні в Одеській області вже щеплено біля 3900 осіб.

         Однак, важливу роль у профілактиці захворювання  мають і заходи неспецифічної профілактики як грипу, так і COVID-19. Ми їх добре знаємо: регулярне миття рук, використання антисептиків, дотримання соціальної дистанції в громадських місцях і носіння захисних масок, регулярне провітрювання та вологе прибирання приміщень тощо.

        Додержання цих запобіжних заходів зменшить ймовірність зіткнення з хворим та зараження не тільки з коронавірусом, а й іншими респіраторними вірусами. І від того, як ми будемо їх дотримуватись залежить здоров’я кожного з нас та оточуючих.

       В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ

Категорії: Новини