31 травня з 1988р. щорічно за ініціативи ВООЗ відзначають свято здоров’я Всесвітній день без тютюну (World No-Tobacco Day; далі – День). Головна мета Дня – підняти рівень самосвідомості людей, донести до них, яку небезпеку і шкоду для здоров’я кожного і суспільства в цілому несе паління.

Тема Дня-2020 – «Захист юнацтва та молоді від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їх вживанню тютюну та нікотину».

Як відомо, кинути палити нелегко. Залежність від нікотину внесено у Міжнародну класифікацію хвороб і визнано однією з найбільш важких форм наркоманії через наявність фізичного і психофізичного звикання організму до тютюну. Нікотинова залежність має три стадії:

  • І стадія – епізодичне паління не більше 5сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи;
  • ІІ стадія – постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий, як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети;
  • ІІІ стадія – постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне. Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах.

За статистичними даними, із кожних 100 курців 53 намагається кинути палити, але лише 13 це вдається. Паління тютюну за ступенем звикання обійшло навіть такі важкі наркотики як героїн і кокаїн і поступається лише алкоголю.

Це при тому, що за даними ВООЗ, паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. В світі не менше 1,1млрд. людей, які палять – це приблизно одна третина дорослого населення планети.

В Україні, яка за кількістю курців випереджає більшість країн Європи, палить близько 11,5млн. мешканців, з них – 9,1млн. чоловіків та 2,5млн. жінок. Викликає занепокоєння переміщення паління у більш ранні вікові групи населення та значне поширення його серед осіб жіночої статі. Так, за даними статистики в Україні палить кожна третя-четверта жінка репродуктивного віку (20-39 років). Більш половини всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років, а приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років вже є постійними курцями.

За даними вчених, кожна викурена сигарета скорочує життя людини на 14хв. Статистика свідчить, що вагома частка онкологічних захворювань, хвороб серцево-судинної системи, центральної нервової системи, органів травлення і дихання викликана або посилена саме палінням. Паління є провідним чинником розвитку хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ). Майже 99% всіх хворих на рак легень у світі – курці зі стажем від п’яти років і вище. Паління підвищує рівень ризику: раку легень – у 20-30 разів (у членів сімей курців – на 20-70%), раптової смерті – у 3-5 разів, інфаркту міокарда – у 3 рази, ускладнень вагітності, передчасних пологів, мертвонароджень, народження дитини з гіпотрофією – на 30-50%. Мало хто звертає увагу на цю страшну статистику, оскільки шкода від паління сигарет проявляється не моментально, а поступово. Тим не менш, курці з великим стажем практично приречені на серйозні проблеми зі здоров’ям. Як наслідок – їх передчасно помирає більше, ніж людей від дорожно-транспортних пригод, наркоманії, СНІДу. Окрім того, в умовах епідемії COVID-19 тютюнопаління призводить до розвитку більш складних форм протікання захворювання та зростання ризиків смерті.

За даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія щороку забирає життя понад 8млн. осіб по всьому світу (в Україні – 100-110тис.осіб), з яких більше 1 млн. – не є курцями, а помирають через хвороби, викликані вторинним тютюновим димом (в Україні – понад 14тис.осіб).

Основними причинами смерті, пов’язаних із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%), захворювання органів дихання (19%), рак легень (16%), інші види раку (9%) та інші причини (9%). Близько 70%, пов’язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

ВООЗ вважає вживання тютюну небезпечним для здоров’я в будь-якому вигляді (зокрема «легкі», ароматизовані сигарети, системи електричного нагрівання тютюновмісних виробів, кальяни і т.і.).

Кожна година, день, місяць та рік без паління – крок до покращення здоров’я. Кинути курити – важливе рішення і шанс прожити довге життя з меншою шкодою для здоров’я.

Категорії: Інформація