6 липня 2021року ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ»  прийнято участь в засіданні    комісії з контролю за організацією харчування окремих категорій громадян у м. Одесі під головуванням заступника Одеського міського голови Світлани Бедреги. На засіданні розглянуто питання щодо підсумків перевірок закладів, установ та підприємств, підпорядкованих Департаментам освіти та науки, охорони здоров’я праці та соціальної політики Одеської міської Ради, у квітні-червні 2021р. згідно плану роботи комісії та графіку перевірок. Протягом квітня – червня 2021 року перевірено 17 закладів, з них 7 закладів дошкільної освіти, 3 загальноосвітні школи, 4 заклади для соціально незахищених громадян, 2 лікувальні заклади, 1 будинок дитини. Під час перевірок спеціалістами Центру, в межах компетенції, проводився відбір та лабораторні дослідження якості та безпечності харчових продуктів, питної води, змивів на патогенну та умовно патогенну мікрофлору з об’єктів довкілля та обладнання харчоблоків. Всього було відібрано та досліджено за бактеріологічними показниками 17 проб питної води (проби стандартні), 21 проба готових страв  та 170 змивів.

 Відхилення від чинних нормативів встановлено в дошкільних  закладах № 304 та № 106 (виявлені бактерії групи кишкової палички в готових стравах), ТОВ «Восток» (мікробне забруднення інвентаря, рук кухаря) та КНП «Міська клінічна лікарня №1» ОМР (мікробне забруднення кухонного посуду).  Інформація щодо отриманих результатів була доведена до керівників закладів, Одеського міського голови та Головного управління  Держпродспоживслужби в Одеській області для прийняття заходів реагування в межах компетенції.    

  З метою усунення зазначених порушень та попередження виникнення епідускладнень, керівниками вказаних дошкільних закладів були вжиті відповідні заходи щодо їх виправлення, про що своєчасно повідомлено Центр та орган управління.

  Викликає тривогу відсутність інформації від керівників закладів КНП «Міська клінічна лікарня №1» ОМР  та ТОВ «Восток», від яких до цього часу до Центру не надійшла інформація щодо проведення заходів по усуненню порушень.

Лабораторний контроль є одним з найвагоміших та впливових  важелів попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Організація раціонального, доброякісного та безпечного харчування є важливою ланкою в збереженні та зміцненні здоров’я дітей та дорослих. Тому в установах та закладах, які організовують харчування, необхідно забезпечити проведення відомчого лабораторного контролю, що регламентовано ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Державними санітарними правилами «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» (ДСП 4.4.5-078-2001).

Підсумовуючи виступи керівників Департаментів та членів комісії заступник міського головним Світлана Бедрега наголосила на необхідності посилення відповідальності керівників закладів та суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють послуги харчування , за якісним та безпечним харчуванням дітей та дорослих в підпорядкованих закладах. Підкреслила щодо необхідності організації відомчого лабораторного контролю в цих закладах.

За результатами засідання комісії  прийнято відповідні рішення.

В. о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *