Епідемічна ситуація у світі з COVID-19 залишається складною і за даними ВООЗ, кількість заражених  вже склала біля 148 млн осіб, з них більш як 3 мільйони – летальні (2,2%).

   Лідерами залишаються  США, Індія, Бразилія та країни Євросоюзу.

   Всесвітня організація охорони здоров’я додала індійський штам коронавірусу в список найнебезпечніших. Науковці припускають, що індійський варіант коронавірусу В1.617, як його називають офіційно, має більш високі рівні інфікування, порівняно з іншими штамами, що циркулюють, і саме з цим штамом пов’язано вибуховий захворюваності в Індії.

   Україна знаходиться на 16-ому місці у світі по кількості заражених коронавірусом і на 8-ому – серед країн Європи.

     Що стосується Одеської області, то на сьогодні ми знаходимось у жовтій зоні епідемічної небезпеки.

     Індикаторні показники епідемічної небезпеки, які розраховуються на державному рівні, знаходяться нижче цільових показників. Так, станом на 21 травня:

– рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію складає 68,0% від епідпорогу (критерій менше 100%);

– кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 складає 30,6% (критерій понад 60%);

        – коефіцієнт виявлення випадків інфікування методом ПЛР – 7,6% (критерій понад 20%);

        – завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, що лікують пацієнтів на COVID-19, складає 30% (критерій понад 65%);

  – кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тестами на визначення антигену до COVID-19 на 100 тис. населення складає 840,0 (критерій менш як 300).

       За даними моніторингу триває тенденція до зниження захворюваності, яка розпочалась ще у квітні.

         Зараз щодоби ми реєструємо в середньому до 200 нових випадків захворювання, тоді як місяць тому їх було 700.

       За останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності знизився на 18% (1516 проти 1848). Зниження спостерігається, як серед дитячого, так і серед дорослого населення відповідно на 27% та 17% .

      Питома вага дітей серед захворілих стабільно складає біля 4%. Однак необхідно відмітити, що захворюваність серед дітей раннього віку та 10-14 років залишається на високому рівні.

        Всього, станом на 21 травня 2021р., з початку епідемії в області зареєстровано 138542 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них діти до 17 років – 5935 (4,3%), медичні працівники – 4054, померло  – 2845 хворих, з них 48 медпрацівників, подолали хворобу  117 299 хворих, залишаються активними 18 398 хворих.

         Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 5847,5 та перевищив на 2,6% показник по Україні (5698,8). Рівень смертності на 100 тисяч населення, який склав 120,1 (Україна – 128,4), летальність – 2,1%.

        Що стосується захворюваності по адміністративним територіям, то «лідерами» залишаються міста Чорноморськ, Ізмаїл та Балтський район. Значний рівень захворюваності спостерігається у містах Одесі, Южному, районах Подільському, Лиманському, Овідіопольському, Березівському, де захворюваність перевищує показник по області в межах в 1,3-1,9 рази.

        Щодо лабораторної діагностики. Центром продовжується робота по зміцненню матеріально-технічної бази вірусологічної лабораторії. Минулого тижня від ВООЗ ми додатково отримали лабораторне  устаткування для ПЛР діагностики, яке дозволяє в автоматичному режимі проводити дослідження без урахування людського фактору.

       Наразі в лабораторії триває тижневий  навчальний тренінг з питань лабораторної діагностики COVID-19,  за участю фахівців ВООЗ.

       На сьогодні потужність лабораторії збільшено до 3-х тисяч тестів за добу. Тест-системами та розхідними матеріалами лабораторія забезпечена на тримісячний термін.

       З початку епідемії в області проведено понад 595 тисяч досліджень на COVID-19 методом ПЛР, які проводять 10 лабораторій. Лабораторією центру проведено майже 185 з половиною тисяч – 31%. Крім того, закладами охорони здоров’я первинної ланки за добу проводиться біля 1000 швидких тестів, з яких 20% позитивні.

       Зараз на приватний сектор припадає більш як 65% тестувань методом ПЛР, які здійснюються в області. Лабораторії державного сектору не навантажені, зокрема лабораторний центр спроможний збільшити кількість тестувань у 10 разів, вірусологічна лабораторія Центру на ВТ – у 4 рази, ПЧІ – у 3 рази.

       Ми продовжуємо роботу по визначенню штаму, який циркулює в нашій області. Наразі очікуємо результати секвенування зразків, які були надіслані до референс-лабораторії (м.Київ) у квітні. 13 травня було направлено ще 20 зразків від тяжко хворих пацієнтів, які знаходились на стаціонарному лікуванні.

 Всіх нас звичайно хвилює питання – коли ж вірус відступить. Вірус не зникне зовсім із людської популяції.

 Однак цей рік, з точки зору поширення вірусу і жорсткості карантину, може пройти дуже нерівномірно. Можливо, сезонний ефект дозволить нам благополучно пережити літо з пом’якшеними заходами, з послабленням нинішніх обмежень. Необхідно щоб люди відповідально поставилися до потенційних нових розпоряджень МОЗ і дотримувались карантинних обмежень. Однак, з настанням осінньо-зимового періоду можлива нова хвиля підйому захворюваності, однією з причин якої може стати новий штам коронавірусу.

Будьте здорові!

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області  Віталій ГОНЧАРОВ.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *