Епідемічна ситуація із захворюваності на коронавірусну хворобу (COVID-19) в області залишається складною.

      Станом на 02 квітня 2021р. з початку епідемії по в області зареєстровано 110 479 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них діти до 17 років – 5031 (4,5%), медичні працівники – 3534, летальних випадків – 1874. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 4663,0, що вище показника по країні на 3,8% (4492,2).

         Тенденція до зростання захворюваності зберігається. За березень поточного року, порівняно з лютим, захворюваність зросла майже у 5 разів (22761  випадків проти 4637 ); за останній тиждень, порівняно з попереднім – на 23% (7466 проти 6052).

 Зростання відбувається в усіх вікових групах із стійким темпом приросту. Серед дорослого населення захворюваність зросла на 23%. Значний ріст спостерігається у молодших вікових групах: 0-4 роки – ріст на  34%, по іншим віковим групам: 5-9 років –на 21%, 10-14 років – на 18%, 15-17 років –  на 35%.  

         Щодо захворюваності медичних працівників – у березні всього захворіло 629 медичних працівників. Всього з початку епідемії померло 36 медпрацівників, за березень – 4.

         За даними аналізу захворюваності по адміністративним територіям встановлено, що найвищі її рівні з перевищенням обласного інтенсивного показника (4663,0) в межах 1,2-1,7 разів спостерігаються у містах, Южному, Чорноморську, Біляївці, Одесі та районах Подільському, Балтському, Лиманському, Овідіопольському. Найбільш інтенсивне розповсюдження має захворюваність у м.Ізмаїлі, де обласний показник перевищено майже у 2 рази.

         В деяких районах спостерігається низький рівень інтенсивності епідпроцесу, де показник захворюваності нижче середньообласного від 2-х до 2,7 рази – Ананьївський, Великомихайлівський, Тарутинський та Саратський райони.       

        Продовжує реєструватись групова захворюваність у різних сферах життєдіяльності – в  закладах охорони здоров’я усіх форм власності, органах влади, суду, правоохоронних органах, організованих дитячих колективах у м.Одесі, м.Ізмаїлі, Ананьївському, Біляївському, Любашівському, Лиманському, Подільському та інших районах.

         У м.Одесі зареєстровано групову захворюваність у «Дитячому будинку «Перлинка», де  захворіло 9 вихованців та 6 осіб персоналу, та в «Українському дитячому центрі «Молода гвардія» – захворіло 8 дітей, які прибули із різних областей України. Завдяки вчасно проведеним протиепідемічним та обмежувальним заходам захворюваність вдалося локалізувати та не допустити її широкого розповсюдження.

        За даними критеріїв оцінки епідемічної небезпеки, визначених на державному рівні на підставі щоденного моніторингу захворюваності, вірусологічних досліджень, Одеська область по п’яти індикаторам перевищила цільовий показник.

        Так, станом на 02 квітня поточного року: 

– рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію складає 110% від епідпорогу (критерій менше 100%);

– кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 складає 72,4% (критерій понад 60%);

– коефіцієнт виявлення випадків інфікування методом ПЛР –21,1% (критерій понад 20%);

– завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, що лікують пацієнтів на COVID-19, складає 66,3% (критерій понад 60%);

– кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тестами на визначення антигену до COVID-19 на 100 тис. населення  складає 1425 (критерій менш як 300).

        Основною причиною зростання захворюваності є недотримання карантинних та обмежувальних протиепідемічних заходів як загальним населенням, так і керівниками закладів, установ, підприємств, організацій.

       Особливу роль у стрімкому зростанні захворюваності відіграє порушення умов самоізоляції хворими на СОVID-19, які є основним джерелом інфекції для оточуючих.

  З початку епідемії в області проведено понад 482 тисячі досліджень на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції. В середньому за добу проводиться більш як 4 тисячі тестувань. Дослідження проводять 9 лабораторій, з них 4 державні, 5 приватних. За останній тиждень їх кількість збільшилась на 38% (з 17800 до 24500).

        Зросла кількість тестувань швидкими тестами. Щоденно проводиться від 1600 до 2500 тестувань,  з них  до 35% позитивні.

       Вірусологічна лабораторія Центру продовжує вірусологічний моніторинг респіраторних вірусів. На поточному тижні підтверджено одночасне інфікування хворої двома вірусами – вірусом парагрипу 1 типу та сезонним коронавірусом. Перебіг захворювання був важким, хвора померла.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *