12-го грудня в Одеському районі стався вибух туристичного газового балончику.
Про це повідомляє ДСНС.
У квартирі на 19-му поверсі 25-поверхового житлового будинку по вулиці Академіка Сахарова в селі Ліски Одеського району стався вибух газового балона. Внаслідок вибуху сталось руйнування фасадної стіни та вікна без послідуючого загорання. За місцем виклику загиблих та постраждалих немає.

У прес-службі ДСНС додали, що обставини та причини вибуху встановлюються.
В умовах, коли більшість населення України змушене жити без світла, містянам доводиться шукати альтернативні джерела опалення та приготування їжі. Одним з таких джерел є газові балони. При цьому більшість навіть не підозрює, що маленький, майже іграшковий, газовий балон до плитки може бути джерелом смертельної небезпеки.
ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ГАЗОВИХ БАЛОНІВ.
Балон — це закрита металева посудина для зберігання і транспортування певного виду газу:
• стиснутого (повітря, кисень, азот, водень та ін.);
• зрідженого (аміак, бутан, пропан, хлор та ін.);
• розчинного (ацетилен).
При використанні газових балонів також слід дотримуватись кількох правил:

  • Ні в якому разі не можна ставити балон та газову плитку на електричну плиту. Після ввімкнення світла електрична плита швидко розжарюється, і залишений на ній балон може вибухнути, що вже траплялось у Києві не раз.
  • Відстань між газовим балоном та іншими нагрівальними приладами має бути не менше за один метр.
  • Не залишайте балон у приміщенні, де сплять люди. Навіть, якщо він від’єднаний від плитки.
  • Після використання плитки з балоном слід обов’язково провітрити приміщення, а також перевірити вентиль, чи добре він закручений.
  • Краще обирати балон з ізобутаном. Цей газ менш небезпечний за інші і горить при низьких температурах.
  • Не можна залишати балон, яким користуються, без нагляду, і тим більше, не треба довіряти приготування їжі на такій плитці дітям.
    ! Завдяки дотриманню цих правил можна уникнути нещасних випадків, а також зберегти життя – своє та своїх близьких.
    ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ БАЛОНИ З ГАЗОМ.
    Газові балони потребують правильно зберігання. Багато людей зберігають їх на відкритому балконі, що почасти правильно. Навіть якщо десь є витік газу, то на балконі він вивітриться і не досягне небезпечної концентрації. Але тут є інша небезпека. Балон, який зберігався на балконі при мінусових температурах, заносять у дім, під’єднують до плитки і відразу її запалюють. При такому різкому контрасті температур, газ, що був на холодному балконі у зрідженому стані, раптово починає розширюватись від тепла, що може призвести до вибуху балона.
Категорії: Новини