В рамках проекту USAID – US Agency for International Development «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» у м. Одеса 21-го березня 2023 року відбулась стратегічна сесія з опрацювання національної «Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2030 року в Одеській області та операційного плану її реалізації на 2023-2025 рр.».

? З вітальним словом до учасників заходу звернувся Олександр ЗАЇКА, керівник програми імунізації Міністерство охорони здоров’я України, який наголосив на актуальності розробки стратегічного документу з імунізації для захисту населення від інфекційних хвороб та оперативного реагування на виклики у сфері громадського здоров’я.

? Привітав учасників заходу Арам АНТАШЯН, генеральний директор ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України”. Він наголосив на тому, що Одеська область є першою в Україні, яка розпочала опрацьовувати Стратегію на регіональному рівні.

? «Враховуючи швидкі темпи викликів у сфері громадського здоров’я, наше реагування на них повинно бути миттєвим, активним та продуктивним. Було докладено багато зусиль для формування цього документу. І тільки в полеміці ми можемо досягти спільних рішень для успішної реалізації Стратегії, як продукту, який ми будемо використовувати до 2030 року. Цінність цього продукту – це здоров’я населення нашого регіону», – зазначив під час виступу Арам АНТАШЯН.

? Федір ЛАПІЙ, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров’я імені П. Л. Шупика, дитячий інфекціоніст, презентував ключові положення національної «Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики на період 2023 – 2030 рр.».

Спікер акцентував увагу, що ефективна стратегія – це відправна точка, яка пришвидшить результат успіху.

? Сергій ДЕМЕНТЄВ, заступник генерального директора ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України”, презентував учасникам заходу проект регіональної «Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період 2023 – 2030 рр. в Одеській області та операційного плану ії реалізації на 2023-2025рр.».

? Також у заході взяла участь Олена ТЕРЯЄВА регіональна координаторка проєкту міжнародної технічної допомоги USAID – US Agency for International Development «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в Одеській області.

? У заході взяли участь представники Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації та Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради , Одеський обласний центр громадського здоров’я України, представники первинної ланки надання медичної допомоги.

? В практичній частині заходу у складі робочих груп прийняли активну участь фахівці ДУ “Одеський обласний центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” :

– Тетяна КЄЛЄШ – завідувач відділу комунікації та інформаційно- роз’яснювальної роботи ДУ ” Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” , регіональний менеджер проєкту технічної допомоги USAID ” Розбудова стійкої системи громадського здоров’я “.

– Ольга БАЛАНОВСЬКА – в.о. завідувача відділу імунопрофілактики ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України”, помічник регіонального менеджера проєкту технічної допомоги USAID – US Agency for International Development ” Розбудова стійкої системи громадського здоров’я” .

– Лариса ПОТІЄНКО – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ ” Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

? Учасники проаналізували проблемні питання регіону з імунопрофілактики та практично відпрацювали технологію побудови ефективної регіональної стратегії з імунізації.

? ВАКЦИНОВАНА ЛЮДИНА – ЗДОРОВИЙ ГРОМАДЯНИН – СИЛЬНА УКРАЇНА.

Департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації

Центр громадського здоров’я України

Одеський обласний центр громадського здоров’я

Категорії: Інформація