В Одеській області  12.04.2024 зареєстровано  випадок  захворювання на ботулізм. Фахівцями ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» проведено епідеміологічне розслідування даного випадку та встановлено, що захворілий, житель Одеського району, вживав в’яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах\. Наступного дня у нього з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота та головний біль. Через день приєднались такі симптоми, як порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання.

Був госпіталізований в  Одеську міську клінічну інфекційну лікарню, де йому надають необхідне лікування. А саме головне – йому було введено ботулінічний антитоксин,  який є найдієвішим засобом при лікуванні ботулізму.

Це вже другий випадок ботулізму в області. Перший , у березні місяці, був пов’язаний з вживанням м’ясної тушонки.  виготовленої в домашніх умовах.

Незважаючи на постійні нагадування фахівців ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ»,, окремі громадяни досить легковажно відносяться до вимог щодо профілактики ботулізму.

 В Україні за 2023 рік зареєстровано 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали  летальними. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, решта — через в’ялену або сушену рибу домашнього приготування.

Чому в’ялена, копчена  або   сушена риба , виготовлена в домашніх умовах, є небезпечною:

– така риба не проходить термічну обробку , тоді як ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 20-30хв.;

– риба може бути заражена в природних умовах,.оскільки резервуаром інфекції є пісок або мул;

-можуть бути  неналежні умови зберігання чи транспортування – тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари;

– соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмножння палички ботулізму.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum.   Ці мікроби у великій кількості присутні в грунті та в мулі річок та озер, куди потрапляють з фекаліями тварин. В несприятливих умовах мікроби переходять в спорову форму та можуть виживати при низьких температурах тривалий період. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.Харчові продукти, забруднені цими мікробами і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому  немає  або недостатньо кисню, наприклад, в банці з консервою)), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній і копченій рибі, м’ясній тушонці, коннсервованих грибах і овочах.

Характерно, що спори Clostridium  botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.       

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться  на відчуття «грудки» в  горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна  симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів  турбує  відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоб уберегтися від ботулізму, варто уникати споживання продуктів домашнього  виробництва, особливо, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах  зберігання або  транспортування:

в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

м’ясних та грибних консервів;

овочевих консервів домашнього виробництва.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя.

Категорії: Інформація