Загальний рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 1,2%, за рахунок дорослого населення, де ріст на  14 %, проте серед дітей до 17 років  зниження на 5,7 % .

     В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років –57%. Найуразливішою залишилась  вікова група 1-4 роки, на яку прийшлося  48 %.

  В організованих колективах захворюваність реєструвалась поодинокими випадками. В осередках проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем.

   Згідно факторного аналізу 16,8 % хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання;18,2% з вживанням немитих овочів та фруктів; 15,4% м’ясних продуктів, придбаних на ринках; 17,8% – молочних продуктів, придбаних на ринках, в т.ч. стихійних; 7,5 % –  з порушенням правил догляду за дітьми;  6,7 % – риба  солона та в`ялена;  6,8 % – морепродукти; 5,6 % – купання в морі з ковтанням води на різних пляжах міста; 2,4% – вживання сирих яєць та яєць з недостатньою термічною обробкою; 2,8 % –  не встановлений фактор.

  З метою проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 457  хворих на гострі кишкові інфекції та досліджено 87 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 33 проби, вода лиманна – 20 проб,  вода стічна – 34 проб, у тому числі 26 проб води інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

  Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками.

  Захворюваність на кір за останній тиждень, порівняно з попереднім тижнем, знизилась на 2 випадки (12 проти 14), за рахунок дорослого населення, де зниження на 4 випадки ( 7 проти 11), серед дітей ріст на  2 випадки (5 проти 3).

   З початку року всього зареєстровано кір у 1645 хворих, у тому числі 869 серед дітей до 17 років (53%).  Найуразливішими серед населення залишились вікові групи 5- 9 років (16,9%) та дорослі (47%).

  З метою проведення моніторингу за станом питної води по області відібрано 290 проб питної води на санітарно-мікробіологічні і 240 проб на санітарно-хімічні показники. Із них не відповідають ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам 27 проб: (м. Болград, Болградський район: села Владичень, Банівка, Василівка, Табаки, Кринічне, Виноградне, Горіхівка; м.Подільськ; Ананьїв; Кодима; Балтський район:с.Ракулово; Саратський район: села Світлодолинське, Міняйлівка) і по санітарно-хімічним показникам 84 проби: (м. Болград; Болградський район: села  Дмитрівка, Каракурт, Табаки, Виноградне, Горіхівка, Голиця; Кілійський район, м.Вилкове; м. Подільськ; Кодима; Саратський район: села Мирнопілля, Успенівка, Крива Балка, М. Новоросійська, Зоря, Михайлівка, Долинка, Плахтіївка, Петропавлівка, Сарата, Введенка, Надєжда, Фараонівка, Міняйлівка, Світлодолинське, Фуратівка, Сергіївка, Надьярне, Пшеничне, Старосілля, Кулевча, Розівка, Ярославка; Арцизський район:м.Арциз, села: Веселий кут, Главани, Задунаївка, Камянське, Н. Іванівка, Острівне, Павлівка, Садове, Вознесенка, Василівка, Нові Каплани, Вишняки, Роща та  Долинівка).

  Для вжиття відповідних заходів інформації про всі виявлені нестандартні проби питної води направлені до Головного управління  Держпродспоживслужби в Одеській області, міськрайдержадміністрацій та балансоутримувачам.

  В зонах рекреації морського водокористування на пляжах м. Білгород-Дністровського, Татарбунарського, Овідіопольського, Лиманського, Кілійського  районів та м.Одеси досліджено 90 проб морської води на санітарно-мікробіологічні показники і 39 проб на санітарно-хімічні показники. Не відповідають гігієнічним вимогам по санітарно-мікробіологічним показникам проби морської води на пляжах 10, 13 станцій  В.Фонтану  та «Аркадія».

  Досліджені 4 проби води поверхневих водойм 1 категорії на санітарно-мікробіологічні і 3 проби на санітарно-хімічні показники –  стандартні.

 Всі досліджені 35 проб атмосферного повітря та проведені 7 вимірювань шуму відповідають вимогам санітарних норм і правил.

    Радіаційний фон на території області складає 13-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень.

     Санепідситуація залишається на   контролі