Щороку зростає кількість хворих на гострі лейкемії та лімфоми серед дітей та дорослих різного віку. Дуже важко попередити ці злоякісні захворювання, але можливо запідозрити завдяки характерним клінічним проявам та звернутись до лікарів первинної ланки для подальшого дообстеження.  

Отже, якщо Вас турбує виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, запаморочення, задишка при незначному фізичному навантаженні, підвищення температури тіла протягом тривалого часу, підвищена кровоточивість з носу чи ясен, поява синців на тілі без явної причини або їх тривале загоєння, збільшення лімфатичних вузлів, потрібно якомога швидше звернутися до сімейного лікаря або терапевта для огляду та призначення лабораторних (загальний аналіз крові із розгорнутою лейкоцитарною формулою, ІФА на ВІЛ, маркери вірусних гепатитів «В» та «С», RW) та інструментальних методів дослідження (комп’ютерна томографія, УЗД за показаннями), який за потреби, оформить електронне направлення на безкоштовну консультацію гематолога. 

Записатись на консультацію,маючи електронне направленням можна за номером телефону реєстратури Одеської обласної клінічної поліклініки, яка знаходиться за адресою м.Одеса, вул. Заболотного,26( 048 750 4273)  або у самій реєстратурі у часи роботи поліклініки. 

Лікар-гематолог веде щоденний прийом з 9.00 по 15.00  у 302 кабінеті та приймає пацієнтів із електронними направленнями за попереднім записом.

 Обов’язково під час огляду лікарем-гематологом необхідно мати при собі загальний аналіз крові, який було виконано напередодні та усі інші наявні дообстеження, проведені після погіршення стану. 

Після огляду, лікар-гематолог за наявності показань для подальшої діагностики, призначає аспіраційні та трепан-біопсії кісткового мозку, біопсії лімфатичних вузлів з подальшими патогістологічними та імуногістохімічними дослідженнями. 

У разі підтвердження онкогематологічного діагнозу, пацієнта буде госпіталізовано до гематологічного відділення КНП «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради за електронним направленням від сімейного лікаря на стаціонарне лікування загального напрямку. Під час перебування у відділенні, вся діагностика та лікування буде здійснюватися безкоштовно за програмою медичних гарантій (договір про медичне обслуговування населення за пакетом № 38).

Бережіть себе та проходьте щорічні огляди під пильним контролем свого сімейного лікаря!  

Стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер 

Козлов Віктор Петрович  кандидат медичних наук, завідувач гематологічним відділенням КНП «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради, лікар-гематолог вищої категорії