У червні поточного року у м.Одесі зареєстровано 2 лабораторно підтверджених випадки сказу серед тварин (коти – безпритульний та домашній). Останній випадок сказу серед тварин у м.Одесі реєструвався у 2021 році.

       З початку року в Одеській області вже зареєстровано 40 позитивних випадків сказу серед тварин і, переважно, серед домашніх, тоді як за увесь 2022 рік їх було 15.

      Сказ є зоонозним захворюванням з важкими наслідками. Зараження призводить до смерті у 100% випадків людей або тварин, без надання своєчасного антирабічного лікування.

      В Одеській області сказ серед людей реєструвався у 2014, 2015 та  2017 роках – по одному випадку, і всі закінчились летально (Біляївський, В. Михайлівський та Іванівський райони). Два випадки були пов’язані з укусами лисицею та один – безпритульною собакою.

       На сказ найчастіше хворіють собаки та коти, у дикій природі – лисиці. Найбільш небезпечними є укуси тварини в ділянки обличчя, шиї, пальців рук.

       У слині тварин вірус сказу з’являється за 7 днів до появи зовнішніх ознак захворювання, тому навіть цілком здорова на вигляд тварина при укусах може передавати збудника.

      Сказ серед тварин перебігає в двох формах: буйній (агресивній) і тихій (паралітичній). Буйна форма найбільш характерна для хижих диких тварин. Вони втрачають відчуття страху перед людьми, з’являються вдень в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на свійських тварин і людей. Так, лисиці при захворюванні серед білого дня заходять до населених місць, ганяються за домашніми птицями та без остраху гризуться з собаками, нападають і на людей. Тому пам’ятайте: здорова дика тварина уникає зустрічі з людьми, вона не заходить в населені пункти серед білого дня, її не можна зловити руками.

     Серед домашніх тварин буйна форма найчастіше характерна для котів. Хворі кішки відрізняються агресивністю відносно людей, собак та інших тварин чи птахів.

     При тихій формі сказу, яка найчастіше відзначається при зараженні собак, порушення виражені зовні слабко. В деяких випадках собака залишається ласкавою до господаря і знайомих, намагається облизувати руки й обличчя. Потім занепокоєння і збудливість поступово наростають. Характерно, що собака мовчки підбігає до тварин чи людей і кусає їх. Скажений собака часто лягає і схоплюється, гавкає без причини. В подальшому розвивається парез мускулатури глотки, що проявляється сильною слинотечею, хрипким уривчастим гавкотом, утрудненим ковтанням. 

     Якщо вкусила чи подряпала навіть, на перший погляд, здорова тварина, необхідно обов’язково звернутися до лікаря, адже сказ є небезпечним вірусним захворюванням, яке без надання своєчасної медичної допомоги в 100% випадків закінчується смертю.

Що робити, коли вас вкусила тварина?

1. Рани, подряпини від укусів необхідно ретельно промити водою з господарським милом щонайменше 15 хвилин, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку.

2.  Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту для проведення антирабічного щеплення.

3. Під час курсу антирабічних щеплень — не пропускати та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю.

4. НЕ ВБИВАТИ здорову на вигляд тварину, яка нанесла укуси та інші пошкодження людині, її слід негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом 10 днів.

5. У разі укусу домашньою твариною, з’ясовувати ім’я її господаря та адресу. Це допоможе встановити за твариною ветеринарний нагляд та уникнути щеплень.

Як захистити себе від сказу?

      1. Щорічно проводити профілактичне щеплення проти сказу власних собак, котів та свійських тварин у спеціалістів ветеринарної медицини.

      2. Не торкатися диких чи безпритульних тварин, не підгодовувати їх.

      3. Стерегтися безпритульних та диких тварин, які не бояться самі до вас підходити.

      4. Вживати заходи з недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин.

Пам’ятайте! Сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити.

Категорії: Інформація